Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poválečný Development na Srí Lance, oblast Jaffny

Jak může vypadat i jeden ze dnů českého obchodníka a developera s nemovitosmi na Srí Lance ? Jaké jsou zvyklosti a proč se chodí nejdřív do chrámu a ne do hospody ? Je něco co nás převyšuje ... Stavíme hotel, nemocnici a vzdělávací instituci. . . 

Tak jsem téměř po roce zavítal opět do Jaffny,na severu Srí Lanky, kde chystáme s mými přáteli z Indie, Srí Lanky a Anglie, skvělý projekt na výstavbu hotelu, nemocnice a vzdělávací instituce. Byl jsem tam na konci listopadu 2013, neboť jsme si byli převzít ten magický „Certifikát o odminování“, stvrzující že náš pozemek o rozloze 10 akrů(40.047 m2) je odminován a připraven k výstavbě. Pak s tím souvisely ještě další papírové detaily, na kterých se pracovalo téměř rok. Vzhledem ke skvělému složení týmu tohoto projektu si to všichni užívali.

Ale o co bych se s Vámi rád podělil je, jak asi probíhá takové obchodní setkání na Srí Lance, jaké jsou odlišnosti a tradice.

Colombo odlet ráno 6:00

Vyrážím v šest ráno odlet do Jaffny, která je na Severu Srí Lanky a byla posledních třicet let centrem teroristické organizace Tamilských Tygrů a dějištěm války, kterou ukončil v roce 2009 dnešní prezident Srí Lanky. Do Jaffny můžete jet autem, což je skoro na půl dne, a nebo můžete letět s vojáky, vojenským letounem s vrtulemi přímo z Colombo. Já jsem si zvolil leteckou přepravu, přeci jen čas je má největší investice, tak s ní nemohu plýtvat. Ráno, bylo krásně jasno, slunce ještě nepálilo, užíval jsem si to. Z Colomba jsem odlétal kolem šesté hodiny ráno a v Jaffne jsem byl před devátou hodinou. Po cestě jsme měli ještě malou zastávku v Trincomalle. Letectvo, protivzdušná obrana provozuje vlastní vojenské vnitrostátní aerolinky. Velmi obdivuji s jakým podnikatelským nasazením armáda tady skvěle podniká v turismu, provozují vlastní hotely a resorty, leteckou dopravu, prostě úžasné ! Válka skončila, takže armáda buduje turistickou infrastrukturu a finančně se musí starat sama o sebe … 

Jaffna přílet

V jednom hotelu, který nemá hvězdičky, za to má dobrou polohu, jsme se setkali s mými přáteli a vyrazili jsme nejprve do hinduistického chrámu Nallur Kandaswamy Temple v Jaffně nechat si požehnat a pomodlit se za úspěch našeho skvělého projektu tady v Jaffně. Jak to probíhá ? Koupíte různé druhy ovoce, zejména místní banány, vonné tyčinky, sladkosti a pak také takový kousek hedvábí, do kterého společně zabalíte minci a uvážete v chrámu na posvátný strom. Je to celé magické a vždy to ve mně zanechá hluboký zážitek. Do chrámu chodíme se všemi mými obchodními partnery, přáteli z Indie i ze Srí Lanky, respektuji to a vážím si toho. Do chrámu chodíte vždy bosí,  vrchní část těla máte odhalenou, takže jste polonahý, jen v kalhotách a bos. A vyrážíme. V chrámu předáme tác se všemi oběťmi mnichovi a ten je posvětí, zpívají se různé mantry a pak Vám na čelo tento svatý člověk dá trochu barevného popela a tečku, kterou zvýrazníte své třetí oko. Jistě jste si všimli, že Indové mají takovou tu tečku na čele, kterou otevírají kromě jiného i své třetí oko, intuici… Pak jsme se prošli po chrámu, moc nemluvíme, nasáváme tu energii a věříme ve společnou cestu, kterou je náš projekt. Odcházíme s požehnáním a s posvěcenými provázky, které si uvážete na ruku, pro ochranu od všeho zlého. 

Pozemek

Přijedeme na naše budoucí místo výstavby. Úžasné, prostě krása, přímo u jedné z lagun, po vodní hladině se pohybují barevní ptáci a v mělkých vodách místní rybář loví. Skvělé. Pozemek hlídají vojáci. Z pozemku se ztrácí písek. Prostě písek je velmi vzácná a drahá komodita a navíc na těžbu písku musíte mít mnoho povolení a papírů, proto, pokud je příležitost si někde “nadolovat“ pár metráků, tak se místní obyvatelé absolutně nebojí jít pracovat i v noci. Prošli jsme osobně celý pozemek a tím stvrdili, že jsme právoplatnými držiteli Certifikátu o odminovaném pozemku, je třeba se vždy osobně přesvědčit, i pokud jde o odminování. Pak máme další Certifikát vztahující se k životnímu prostředí. Všechny papíry a certifikáty stvrzují naši vizi a odhodlání, které se chystáme naplnit v příštích letech. Tak to jsme na začátku, říkám si a upíjím kokosové mléko rovnou z kokosového ořechu a jsem šťastný. 

Odpoledne jdeme na neoficiální oběd k místnímu veliteli, který zosobňuje výkonnou moc a je potřeba mu osobně poděkovat.

Mise dokončena

Po obědě, který se trochu protáhl, se vyřizuje telefonicky, aby letadlo na mě počkalo. No, občas mám trochu problémy s tím časem, ale tentokrát … letadlo počkalo, nakopli jsme vrtule a letěli zpátky do Colomba. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tak i takhle vypadá jeden z mých pracovních dnů. Má vášeň pro obchod s nemovitostmi a nové developerské projekty mě nenechávají na jednom místě, jsem pořád v pohybu. Užívám si každý den !

 A jsem za to velmi vděčný !

Autor: Ondrej Spodniak | úterý 31.12.2013 17:25 | karma článku: 12,55 | přečteno: 481x
  • Další články autora

Ondrej Spodniak

Komunikace, kdy se učíme naslouchat a nemluvit

Čím méně mluvíme, tím více se dozvíme. Umění naslouchat druhým, to je magie . . . Slova jsou mocná magie. Každý z nás je čaroděj a čarodějka, tak čarujte svými slovy a činy.

9.1.2018 v 9:09 | Karma: 8,68 | Přečteno: 262x | Diskuse| Společnost

Ondrej Spodniak

Proč jsou vztahy tak důležité ?

Jsou vztahy pro Vás důležité nebo nemáte čas na vztahy . . . máte hodně přátel ? Věříte jim ? Věřte sobě na prvním místě, vybírejte si své vztahy . . . nejlepší investice je do zážitků a do vztahů.

9.1.2018 v 8:08 | Karma: 6,21 | Přečteno: 226x | Diskuse| Společnost

Ondrej Spodniak

Proč je důležité vědět, proč ráno vstávám ?

Proč být šťastný a vědět proč ráno vstávám ? Tento svět ,ve kterém žijeme je velmi spravedlivý, každý z nás má stejně odměřeno a to je 24 hodinový cyklus, každý den, každý si může vybrat jak s tímto darem naloží . . .

21.2.2017 v 8:13 | Karma: 16,05 | Přečteno: 501x | Diskuse| Společnost

Ondrej Spodniak

Jaký bude rok 2016 ? Jak být zase bohatý, šťastný a zdravý

Proč je lepší být i v roce 2016 š'tastný, bohatý a zdravý než chudej, naštvanej a nemocnej ... Tak a vo tom to je ... čtěte, bděte a makejte !!! Hlavně na sobě ;-)

19.1.2016 v 0:00 | Karma: 7,26 | Přečteno: 299x | Diskuse| Společnost

Ondrej Spodniak

Co dítě nerozpláče, starce zlomí . . . za oponou

Co je za oponou, pokušení ? . . . a mé bláznovství co dítě nerozpláče starce zlomí co citů v mramoru teplo ledů melodie a barevné kovy . . .

16.4.2014 v 21:59 | Karma: 5,20 | Přečteno: 359x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Benda, Rouček, Dryml a další. Do europarlamentu kandidují známá jména

28. dubna 2024

Premium Nejen politickými proklamacemi a sliby lákají strany voliče. Součástí kampaní jsou i známé tváře....

Ukrajinská armáda na frontě postupně míří k bankrotu, varuje analytik

28. dubna 2024

Podcast Ukrajinská armáda na frontě čelí čím dál většímu tlaku. Především v Donbasu je situace kritická....

VIDEO: Paraglider se zřítil ze třiceti metrů na poušť. Sám si zavolal záchranku

28. dubna 2024  11:45

Třiatřicetiletý Anthony Vella testoval nad texaskou pouští severozápadně od Austinu motor BGD Luna...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18,  aktualizováno  11:25

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 389x
Milovník života, konzultant, řečník, obchodník s nemovitostmi, "Smyslem našich životů, je být šťastný" Dalai Lama "Vše je v hlavě . . ." "Můžeš, pokud si myslíš, že můžeš"